Акупунктура 2

Почти няма болест, която да не се повлиява благотворно от акупунктура. Понякога дългогодишни страдания изчезват за кратко време, но в повечето случаи се изисква търпение и постоянство. Предимството на източната медицина е, че не само отстранява болката, а и лекува първопричината за нейното появяване. Това налага серия от 10-15 манипулации, а резултатът зависи от индивидуалната възприемчивост на организма и фазата на заболяването. Иглотерапия може да се приложи успешно още в началото на дадено заболяване. Иглоубождането не е болезнено, усещането е за леко пощипване и после приятна топлина.

 

Какво лекувам чрез акупунктура?

 

Акупунктура при затлъстяване
Акупунктура при затлъстяване

> Артрозни заболявания, шипове, облекчаване на болките и раздвижване на ставите

> Заболявания на опорно-двигателния апарат – дископатии, радикулит, ишиас

> Заболявания на меките тъкани – кожни, мускулни

> Заболявания на периферната нервна система

> Болести на вегетативната нервна система – мигрени, неврози, нарушен психоемоционален тонус

> Съдови заболявания – лимфен и венозен дренаж

> При функционални нарушения на кръвното налягане

> При дихателни проблеми

> Възпалителни процеси – колит, гастрит, синузит и др.

> Стомашно-чревни заболявания – гастрити, язви, колити, спазми на пилора поради повишена нервна възбудимост

> Облекчавам състоянието на хора при някои увреждания след катастрофи, следоперационни травми и др.

> Лекувам затлъстяване като комбинирам различни методи за въздействие.

Предистория на акупунктурата

 

Акупунктурни точки
Акупунктурни точки и меридиани

Малцина днес знаят, че първите сведения за акупунктура се датират в новокаменната епоха (неолита – 8000-5000 г.пр.Хр.). За първите лечебни иглоубождания свидетелстват фино шлифовани камъни, по-късно бамбукови и бронзови игли. Подробното изучаване и прилагане на акупунктурата като лечебен метод започва в Китай, в началото на династия Шан (1600-1066 г. пр. Хр.). По онова време хората почитали света на мъртвите и тяхната отмъстителност, която се проявявала в предизвикването на болести. Според концепцията им здравето е състояние на хармония на човека със самия себе си, със социалното му обкръжение и заобикалящата го природа.

С прехода към династия Чжоу (1066-221 г. пр. Хр.) започва бурен период в китайската история и отношението към болестите се променя – вярата и уважението към предците отстъпва на вярата в демоните. Болестта се идентифицирала с обладаване от демон. Смятало се, че акупунктурната игла улучва сърцето на демона в тялото на болния. Тогава се появило и понятието Ци (Чи). В началото под Ци се разбирало пара, която създава в човешкото тяло живот, здраве, но и болест. По-късно Ци идентифицира като основно понятие за жизнена енергия в традиционната китайска медицина.

 

 

Съвременни проучвания за иглоубождането като терапевтичен метод

 

Едва в 60-те години на 20 век западната медицина се заема да проучи и постави на научна основа ефективността на акупунктурата при редица заболявания. Дълго време науката не беше в състояние да обясни действието на иглоубождането. Приемаше се, че това е вид сугестивна терапия, подобна на хипнозата или плацебо ефектът. През последните 20 години това отношение коренно се промени. Безброй научни изследвания в САЩ и Европа поставиха китайската акупунктура на призната от Запада научна основа. Доказано е, че акупунктурните точки показват 90 до 95% по-малко съпротивление на кожата в сравнение с обкръжението си.

Чрез прецизно измерване на това съпротивление точката може да се локализира съвсем точно. Акупунктурните точки се отличават не само с електрически характеристики. Най-новите проучвания показват, че те се локализират на местата, където съдово-нервните възли излизат от дълбочина и минават през мускулната тъкан (фасция). На тези места тъканта е особено богата на вода и при известни обстоятелства това обяснява сниженото съпротивление на кожата. Вече има резултати и от проучвания върху свойствата на водата в човешкия организъм, които обясняват възможностите за въздействие на акупунктурата като лечебно средство.

 

 

В Холистичен център „Божествена“ – Благоевград отдавна практикуваме иглотерапия, су джок, мокса, вендузи, професионални масажи и др. Ние се опираме на холистичния подход  при избора на профилактика и лечение. За вашето здраве съчетаваме древни и иновативни лечебни техники за цялостно укрепване на организма, висок жизнен статус, здраве и красота.

 

Потърсете ни още днес!

Уверете се в ефективността на алтернативните лечебни методи в подкрепа на единната синергия в човешкия организъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *