Гимнастика за подвижност и гъвкавост

 

Гимнастика за подвижност и еластичност на ставите
Гимнастика за подвижност и еластичност на ставите, стимулира образуването на синовиална течност

 

Гимнастика за подвижност на ставите във всяка възраст е неоспорима необходимост. Обездвижването на човека в съвременното общество е световен проблем. А когато ставите не се движат – не се отделя синовиална течност, която е главният смазващ агент в тях. Така започва триене, износване на хрущяла, движенията се затрудняват, а ставите се сковават. Обратно, когато ставите се движат повече, това стимулира образуването на синовиална течност, което дава възможност за гладко, равномерно и в пълен обем движение. Тази течност позволява костите да се държат в правилната позиция, смазва и подхранва хрущялите и премахва от ставната кухина продуктите от разпада.

 

Лечение чрез гимнастика за стимулиране на синовиалната течност

 

  • Артрозни възпаления на ставите
  • Превенция на коксартроза в тазобедрените стави
  • Превенция и облекчаване на деформации и наранявания от непосилен товар на ставите
  • Превенция и облекчаване състоянието при лумбаго, дископатия и ишиас
  • Болки в гръбначния стълб от неправилна стойка и седеж
  • Скованост във врата, напрежение и главоболие
  • Блокажи в движението на главата и крайниците
  • Облекчаване на напрежението при гръбначни изкривявания
  • Подобряване състоянието при вече изразени заболявания на ставите и хрущяла
  • След оперативно обездвижване, възстановяване след травми

 

В Холистичен център „Божествена – Калинка Йорданова“ провеждаме два пъти седмично курс по гимнастика за раздвижване и стимулиране на синовиалната течност, няма без възрастови ограничения.  Упражненията включват движение с глава, рамене, наклони встрани, движения с крака и тяло. Натоварването е постепенно, не предизвиква дискомфорт. При напредналите включваме и няколко метаболитни и планк упражнения за комплексно укрепване на организма. Еластичността на мускулите и ставите подобрява не само здравословното ви състояние, а спомага и за добър външен вид, стегнати крака, лекота в походката и разбира се – движение без болка. Активното движение стимулира кръвообращението и кръвоснабдяването, ускорява метаболизма, намалява отоците и застоя на течности в организма.

Този спортен метод за здраве и извайване на тялото е особено популярен през последните години, защото може да се практикува независимо от възрастта, физическата подготовка и здравния статус, а резултатите наистина си заслужават. Тялото става по-гъвкаво, мускулите издържливи, а в същото време методът не е изморителен и може да се практикува и след изтощителен работен ден в офиса. Успешно противодейства на стреса и подобрява настроението. В този смисъл оздравява не само тялото, но и на психиката. Положителният ефект изисква само редовно посещение и промяна на някои вредни навици, за което ще получите допълнително съвети в Холистичен център „Божествена“ – Благоевград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *