Моксотерапия Китай

Източните лечители вярват, че лечебните треви мокса, изгаряйки при запалване, отделят божествена енергия. Тя има мощно лечебно въздействие върху организма на човека. Същността на това лечение се състои в загряване и активиране на биологично активните точки по тялото чрез топлина, която да “изгори” негативната енергия на заболяването. Това води до изцеление на множество възпалителни процеси в организма. Стотици години източните лечители твърдят, че “раздразнение отвън води до ефект отвътре”. В медицинските книги се споменава, че моксотерапията е ефективна даже тогава, когато са безсилни иглотерапията и лекарствата.

Мнозина се стараят да разберат в какво е тайната на моксотерапията и защо този метод действително е ефективен в борба с различни възпаления и недъзи. Болшинството се придържат към тезата, че по време на горене на лечебната пура от билки в организма се образуват вещества, способни да се преборят със заболяването. Не е изключено, че по време на процедурите се активират биологичните енергийно активни точки. Чрез тях се предават импулси към главния мозък, който “стартира” процеса на оздравяване. Какъвто и да е процесът на въздействие, факт е, че то лекува редица заболявания по най-щадящия за организма начин. А това прави моксотерапията достъпна дори за лечение на деца.

Билкова мокса
Билкова мокса

Мокса наричат тлееща пура от суха растителна маса. Обикновено се използва див пелин с добавени към него други лекарствени треви. Използват се не само полезните свойства на пелина, а и неговото свойство след обработка да тлее с оптимална температура от 60-70  градуса. Някои считат, че колкото по-висока е температурата на загряване, толкова то е по-полезно. Но всъщност най-добрите резултати обезпечават именно оптималните температурни условия. Терапията с мокса идва от Китай, Монголия, а в Тибет този метод на лечение е широко разпространен от хилядолетия. Курсът на лечение е продължителен. В Китай казват: “Колкото е по-дълго лечението със загряване, толкова по-полезно е”.

 

Как се провежда процедурата?

 

Моксотерапия се провежда по два начина:

*контактно загряване – когато парченце мокса или щипка сухи билки се поставят върху тънко кръгче джинджифил или чесън и се запалват;

 

*неконтактно загряване – тлеещо въгленче или билкова пура се доближават на сантиметър от активната точка за няколко минути, много подходящ метод в домашни условия.

 

Топлината не само загрява болния, но способства за разширение на капилярите , увеличаване притока на кръв към повърхността на кожата и възстановяване на лимфопотока. Загряването с мокса е ефективно средство при всякакви простудни и възпалителни заболявания, студова алергия, вегетативно-съдова дистония, неврологични нарушения, болести на пикочната система, гинекологични патологии.

moxa (2)
Мокса в синергия с акупунктура

При продължителен курс на загряване с мокса високото кръвно налягане пада до оптимално ниво, ниското се повишава, тоест кръвното се нормализира. Подобрява се функцията на бъбреците и тяхната отделителна способност, изчезват проблемите с неволно изпускане на урина. Чрез загряване с мокса се регулират количеството левкоцити в кръвна и се ускорява заздравяването на рани. След 60-дневен курс на лечение количеството еритроцити се увеличава с 20%. Укрепва имунитетът, повишават се съпротивителните сили на организма към болести, ускорява се коагулацията на кръвта. Загряването на точки по ръцете и стъпалата, например точката на младостта Е36 или хе-гу, способства за удължаване на живота и профилактично средство при над 100 болести. Лечебното загряване е многократно по-ефективно, когато се комбинира мокса с иглотерапия.

 

Лечение с мокса днес

 

Моксотерапия днес
Тлеещата пура се доближава не повече от сантиметър

Ако в древността за точково въздействие по кожата са ползвали щипка тлеещи треви, то днес процедурата е станала много по-безопасна и съвременна. Пелинова или въгленова мокса се запалва и тлеещата пура се доближава до избраната точка. Задържа се във вертикално положение на разстояние най-малко сантиметър от кожата. В този случай пациентът може да има усещане за нагряване, което прониква дълбоко в кожата, но не трябва да има болка. Тази реакция е поради образуваното от тлеещата пура инфрачервено излъчване. Точките на въздействие и броят загрявания пряко зависят от състоянието на организма и вида на заболяването. Ефектът е индивидуален, зависи от възрастта и степента на болестно увреждане на тялото. Затова продължителността на лечение с мокса също е индивидуално.

 

Ползите от моксотерапия:

 

* намалява усещането за болка

* повишава устойчивостта на стрес

* снема умората и подобрява работоспособността

* нормализира обменните процеси

* под въздействие на топлината от организма се отделят бактерии и вируси, а имунитетът укрепва.

Болестни състояния, подходящи за моксотерапия:

* заболявания на дихателната система

* заболявания на храносмилателната система

* всякакви простудни заболявания и втрисане

* възпаления на органите в малкия таз и органи, участващи в кръвообращението

* неврологични заболявания

* радикулит

* студов синдром

* нарушени обменни процеси в организма

* за подобряване на потентността

* забавяне процесите на стареене в организма

* проблеми с паметта

* подпухналост и отоци

* проблеми с гръбнака

* болести на бъбреците

 

Противопоказания:

* открити кожни заболявания

* хронични съдови патологии

* хронична бъбречна недостатъчност

* нефропатия

* напреднала бременност

* жлъчнокаменна болест

* остри белодробни заболявания

* нарушения при кръвосъсирването

 

В Холистичен център „Божествена“ – Благоевград отдавна практикуваме моксотерапия. Ние се опираме на холистичния подход  при избора на терапия и лечение. За вашето здраве съчетаваме древни и иновативни лечебни техники за цялостно укрепване на организма, висок жизнен статус, здраве и красота.

 

Потърсете ни още днес!

Уверете се в ефективността на алтернативните лечебни методи в подкрепа на единната синергия в човешкия организъм.

Очакваме ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *